tiistai 14. helmikuuta 2012

Suomalainen normaali talvisää = epänormaali arktinen sää Etelä-Ranskassa

Täällä on ollut pari viikkoa ihan totaalinen talvi. Osa lumesta ehti jo välillä sulaa, osa tamppautui jäiseksi iljanteeksi, ja nyt siihen päälle on satanut aimo kerros märkää loskaista lunta. Lenkkipoluista sai pari viikkoa vain haaveilla, koska kunnolla sulaa tai jäätöntä kävelytienpätkää ei ollut. Ja sitten kun vähän suli, tuli uutta lunta päälle. Onneksi uusi lumi oli sen verran märkää ja on ollut sen verran lämpöistä (lue: plussalla), että se on melkein sulattanut mukanaan kaiken lumen.

Toinen ulkoilua haittaava juttu on tuuli. Täällä tuulee usein aivan tolkuttomasti, ja kun siihen yhdistetään muutama pakkasaste, niin ei paljoa lenkkeily houkuta. Hyvä kun töihin ja kauppaan tarkenee kävellä. Jep, jopa näin suomalaisena täytyy todeta, että on s****nan kylymä Etelä-Ranskassa. Oi tätä ironiaa...

Vuosi sitten täällä ei tullut ollenkaan lunta ja lämpötila laski ehkä muutamana yönä nippa nappa nollan alapuolelle. En siis tajunnut ottaa kunnon talvivarustusta mukaan Suomesta. Vähän on saanut kekseliäisyyttään käyttää, ettei ihan pystyyn jäädy. Mutta konstit on monet, sano.

Vaelluskengät ostin, ettei jalat jäädy ja lumessa on hyvä kahlata. Pitokin on ihan kohtalainen. Villatumput ovat olleet tarpeen, ja niiden alle nahkahanskat, ettei mene tuuli läpi. Tuplakerrosta käytän pipossakin (villa + windstopper), ja vielä pahimpina aamuina nokitan hiuspannalla. Muutenkin kerroksia saa kiskoa päälleen ihan urakalla, niin että näyttää michelin-ukolta... Mutta tarkeneepa ainakin!


4 kommenttia:

  1. Mites paikallisten pukeutuminen? Ovatko samanlaisia michelin-ukkoja vai huidellaanko siellä köykäisissä varusteissa?

    VastaaPoista
  2. Paikalliset ei kovin michelineiltä näytä mutta kovin kylmissään tuntuvat kulkevan. Kylminä päivinä on selvästi vähemmän porukkaa on liikkeellä ainakin yliopiston kampuksella. Onhan sekin ratkaisu: jäädä sisälle... :)

    VastaaPoista
  3. No Englannissahan koulut sulkee ovensa ja koko maa on kaaoksessa kun maahan on satanut sentti-pari lunta.
    Äiti

    VastaaPoista
  4. Joo, koulut kiinni, bussit ei kulje, ihan normaalia täälläkin. Mutta oli täällä toki enemmän kuin sentti-pari sitä lunta.

    VastaaPoista