perjantai 29. toukokuuta 2015

Venäläisten sotilaiden hautausmaa Matsuyamassa

Moni matkailusivusto (kuten tämä tai tämä) mainitsee Matsuyaman yhtenä nähtävyytenä venäläisten sotilaiden hautausmaan. Se sattuu sijaitsemaan reilun kilometrin päässä majapaikastani, joten tietenkin siellä käyn, kun täällä kerran olen.

Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Katselin etukäteen kartasta, missä hautausmaa sijaitsee, mutta Google Maps ei näytä tätä kovin tarkkaan ja saamani turistikartat ovat vielä epäselvempiä sijainnin suhteen. Ajattelin, että asiahan selviää lähtemällä tutkimaan seutua. Periaatteessa hyvä idea, mutten ottanut huomioon, että ko. seutu vilisee hautausmaita, pyhäkköjä ja muita rakennelmia, jotka meikäläisen silmään voisivat näyttää venäläisten hautausmaalta.


Ei ollut tämä...


...eikä tämä...


...eikä tämäkään.



Hautausmaalle on muutamia opasteitakin, mutta ne eivät varsinaisesti auta, kun tie haarautuu ja kyltit katoavat kuin pieru Saharaan. Tietenkin tämä olisi helppo ratkaista Nokian Here-karttasovelluksella mutta kas kun se ei sisällä Japanin karttoja.

Normaalistihan varaudun matkaan sillä, että lataan maan kartat puhelimeeni etukäteen, jolloin ne toimivat myös ilman nettiä. Nettiyhteyttä kun ei yleensä ulkomailla ole näppärästi tai taloudellisesti tarjolla. Tämä on ollut hirveän kätevää pitkin Eurooppaa, mutta Japanissakin sille olisi tarvetta. Latasin kyllä Japanin kartat –sovelluksen, mutta se vaatii nettiyhteyden toimiakseen eikä sitä täällä nyt ihan joka nurkalla ole, vaikka netti kämpillä ja töissä toimiikin lähes moitteettomasti.


Harhailin hautausmaata etsien yhden illan, tuloksetta. Sen jälkeen koitin kartasta hahmottaa vielä tarkemmin, että mikä niistä hautausmaista olisi se oikea jos nyt oikeassa paikassa tai lähelläkään kävin. Toisella kerralla löysin – opaskylttien puutteesta huolimatta – oikean paikan.


Hautausmaalle on haudattu venäläisiä sotilaita vuosina 1904-1905. Alueella oli venäläisiä sotavankeja. Historiankirjojen mukaan heidän olonsa olivat hyvät ollakseen sotavankeja. Heitä kunnioitettiin ja katsottiin heidän olevan vastapuolen toimijoita, joilla nyt vain sattui olemaan erilaiset tavoitteet kuin japanilaisilla itsellä. Onhan se aika kehittynyttä ollut ajatella, ettei vastapuolen sotilaita tarvitse tuhota vaan ilmeisesti vain pitää heidät pois tantereelta.


Kunnioituksesta kertoo jotain myös se, että hautausmaata hoidetaan edelleen. Paikalla oli tuoreita kukkia ja muutenkin alue oli siisti ja hoidettu.


Hautojen tekstit on kirjoitettu sekä japanilaisin että venäläisin kirjaimin. En kyllä ymmärrä näistä kummastakaan mitään. Hautakyltteihin on merkattu nimi, sotilasarvo ja kuolinpäivä sekä se, mihin uskontokuntaan kuului. Tulipa muuten mieleen, että Suomihan oli tuon sodan aikaan vielä osa Venäjää.


5 kommenttia:

  1. Siitä vain kuvaamaan jokainen hautakivi ja lähettämään kuvat minulle, voin niitä nimiä ja sotilasarvoja tulkita :)
    Teoriassa ainakaan ei olisi mahdotonta löytää tuolta hautausmaalta suomalaisten sotilaiden hautoja, mutta käytännössä en tiedä, lähetettiinkö suomalaisia joukkoa Japanin sotaan lainkaan. Jotain vapaaehtoisia voi toki olla taistellut mukana, mutta ymmärtääkseni japanilaisilla oli useampiakin vankileirejä.

    Alimmassa kuvassa muuten ylempi teksti on V.A. Bojsman, tarkoittaa kapteeni Vasili Arsenevitsh Bojsmania (Venäjän Wikipedia tuntee kaverin). Alempikin vaikuttaa nimeltä (V. Muhatshjov), mutta siitä en löydä kyllä mitään tietoa, sukunimi on näemmä liian yleinen. Sotilasarvoa ei ole merkitty, mutta luulisi ettei kapteenin kanssa samaan hautaan laskettaisi ihan rivimatruusia...

    VastaaPoista
  2. Löytyihän se venäjän tulkki. Toiseksi alimmaisessa kuvassa on myös aika selviä kirjaimia ( venäläisiä) ja toinen on näköjään "tavallinen" kristitty ja vasemmanpuoleinen mun mielestäni ortodoksi.
    Sukuun oot tullut Leena, meillä kans kierreltiin hautuumaita mun lapsuuteni aikoina aina kun oltiin vieraalla paikkakunnalla.

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa, kiitos käännöksestä! Näitä hautoja ei ole kuin 98 kpl, eli ei ihan hulluna. Koitapas tiirailla 2. ja 3. alinta kuvaa (klikkaa suuremmaksi), saako niistä nimistä mitään selkoa? Oletettavasti 1. rivillä on nimi, 2. rivillä sotilasarvo (soldat?). Ja oikealla on tosiaan uskontokunnan tunnus. Olivat pääasiassa ortodokseja, mutta muutama muu kristitty ja harva juutalainen oli ainakin.

    VastaaPoista
  4. Ja sepäs sattui, että tätä meillä on harrastettu enemmänkin :) Onhan nää erilaisen näkösiä täällä, niin japanilaisten kuin venäläistenkin.

    VastaaPoista
  5. Meikäläinen kiertelee nykyisin hautausmaita ihan työkseen (eilen meni 2,5h Kalevankankaalla ihan kevyesti). Asiaan saattaa toki vaikuttaa eräs tietty peli, mutta tuli siinä kyllä hautoja ja muistomerkkejäkin katseltua...

    Kolmanneksi viimeisessä kuvassa vasemmalta oikealle on nimet Remkolt Jugon (en ole ihan 100% varma, hieman epäselvä kuva, nimi kuulostaa aika erikoiselta, mutta ristin perusteella muu kuin ortodoksi eli suku voi olla alunperin jostain muualta kuin Venäjälrä), soldat; Sokolskij tai Sokolskija (veikkaan ensimmäistä) Osip, soldat; Lobov Mihail, soldat. Умер (umer) tarkoittaa "kuollut" ja perässä päivämäärä, sen varmaan pystyi päättelemäänkin.
    Toiseksi viimeisessä kuvassa nimet ovat vasemmalta Golovnin Iosif (oletan tuon etunimen viimeisen merkin olevan ф eli f, mutta on vähän erikoinen fontti), matros ja Mošinik Vasilij, soldat. Matros ja soldat lienevät selviä termejä ilman sen kummempaa venäjänkielentaitoakin.

    VastaaPoista